KalleMaurola

Ehdokkaat, tavatkaa äänestäjiä!

Minulla on noin kymmenen vuoden ajan ollut tilaisuus tavata vaalikentillä ja erilaisissa tilaisuuksissa eri vaaleissa ehdokkaina olleita ihmisiä. Tähän kymmeneen vuoteen on itsellänikin mahtunut kaksi kunnallisvaaliehdokkuutta, joista viimeisenä tuli varavaltuutetun paikka Tuusulan kunnanvaltuustossa. Neljä ääntä jäi puuttumaan valtuustopaikasta.Vaalikampanjoitteni aikana tapasin paljon kuntalaisia ja keskustelin heidän kanssaan heille tärkeistä asioista. Kavereita ja tukiryhmäläisiä lukuunottamatta uskoisin, että tapaamani minua äänestäneet kuntalaiset ovat pitäneet tapaamista ainutlaatuisena tilaisuutena, josta on jäännyt jokin muistijälki. Ainakin vaaliuurnille saakka.

Poliittinen aktivisoitumiseni tapahtui vuoden 2004 kunnallisvaalien aikaan. Taloyhtiöllämme ja kunnalla oli tuolloin (ja lienee vieläkin) erimielisyyttä siitä tulisiko yhtiömme omistamalle rantatontille rakentaa pyörätie. Minun ja kaikkien asukkaiden mielipide oli selvä ei, Olen periaatteesta aina äänestänyt Kokoomusta. Siihen ei ollut liittynyt mitään sen kummempaa tunteen paloa, mutta näin vain oli tullut tavaksi.

Otin yhteyttä tästä ranta asiasta noin kymmeneen kokoomuslaiseen ehdokkaaseen, ja taisinpa lisätä listalle muutaman kepulaisenkin. Eduskuntavaaleissa olin äänestänyt Juhani Sjöblomia ja hän luonnollisesti oli listalla. Olihan hän oma edustajani parlamentissa. Näistä noin kymmenestä ehdokkaasta Juhani oli ainoa, joka otti minuun yhteyttä. Muistan vieläkin sen hetken, kun olin pysäköimässä työpaikkani parkkipaikalle ja puhelin soi. Soittaja oli kansanedustaja Juhani Sjöblom. En ollut uskonut, että hän kiireisenä täyspäiväisenä poliitikkona ehtisi paneutua yhden asukkaan ongelmiin. Tosin on todettava, että ehdokkaille lähettämässäni sähköpostissa olin maininnut taloyhtiössämme asuvan noin 70 äänioikeutettua kuntalaista. Mutta kuitenkin eduskunnasta soitettiin minulle, tavalliselle tuusulalaiselle. Juhani kutsui minut seuraavaksi lauantaiksi käymään vaaliteltalla tapaamassa häntä, ja voisimme käydä katsomassa rantamme tilannetta. Ilmoittelin naapureille, että nyt tulee mies eduskunnasta saakka katsomaan tätä rantaamme ja tulkaa paikalle jos haluatte hänelle purkaa tuntemuksianne. Saavuin vaaliteltalle ja lähdimme Juhanin autolla tutustumaan rantatonttiimme. Paikalle oli tullut jonkin verran taloyhtiömme aktiivisimpia asukkaita. Keskustelu kävi kiivaasti ja ehdokkaamme totesi koko pyörätie ajatuksen järjettömäksi ja lupasi, että mikäli tulee valituksi, niin hän puolustaa yhtiömme oikeuksia. Pointtina tässä on se, että Tuusulan selkeänä ääniharavana vuosia ollut kovan luokan poliitikko oli ainoa näistä noin kymmenestä ehdokkaasta joka vaivautui tulemaan paikanpäälle. Muutamat vastasivat sähköpostissa kannattavansa yhtiömme asiaa, vaikka tuskin edes tiesivät missä Kalamiehenranta sijaitsee.

Vaalit pidettiin ja Kokoomus oli suurimpana ryhmänä valtuustossa. Valtuustossa äänestettiin vuodenvaihteen jälkeen asiasta ja kunnan papereista selvitin, että Kokoomus kokonaisuudessaan oli pitänyt sen mitä Juhani omalta osaltaan oli luvannut. Eräs TuPulainen, joka aikaisemmin oli asunut taloyhtiössämme oli vaalien aikaan otttanut yhteyttä asukkaisiimme ja luvannut pitää puoliamme. Äänestyslistoista selvisi, ettei ollut pitänyt lupaustaan.

Ikäänkuin kiitoksena tästä Kokoomuksen linjanvedosta liityin puolueeseen suunilleen samantien. Aikanaan, kun oli aika valita uutta hallitusta Tuusulan Kokoomukseen, niin herrasmies nimeltään Taisto Kortesmaa otti yhteyttä ja kysyi olisinko kiinnostunut lähtemään ehdokkaaksi. No olinhan minä ja pian huomasin olevani yhdistyksen tiedottaja. Tästä alkoi yhdistystyö joka poiki mm. mahdollisuuksia tavata henkilökohtaisesti valtakunnantason poliitikoita ja vaihtaa heidän kanssaan mielipiteitä. Raija Vahasalo kutsui minut ja noin 50 muuta hiljattain puolueeseen liittynyttä uusmaalaista tutustumaan eduskuntaan. Tämä oli kokemuksena silloin ainutkertainen. Myöhemmin olen käynnyt eduskunnassa noin kymmenkunta kertaa ja aina siinä on ollut mukana tiettyä arvokkuutta, oli sitten kyse kansanedustajan haastattelusta tai vaalimateriaalien myymisestä. Kerran jopa pääsin erästä nimeltämainitsematonta edustajaa opastamaan Facebookin saloihin ja sen hyödyntämiseen kampanjoinnissa.

Viimeisin yhteys poliitikkoon syntyi tänä talvena, kun leikkimielisesti ilmoitin Facebookissa, että en lähde ehdokkaaksi kevään EU vaaleihin, vaan tulen äänestämään Eija-Riitta Korholaa ja toivon kaikkien 87 minua kunnallisvaaleissa äänestäneen toimimaan samoin. Eija-Riitta otti ja vastasi huumorintajuisella otteellaan postaukseeeni, että toivoo etten tule katumaan kovaa päätöstäni. Tässä oli taas syntynyt kontakti ehdokkaan ja äänestäjän välillä. Kävimme Eija-Riitan kanssa keskustelua Facebookissa ja liityin ilman muuta hänen tukiryhmäänsä. Olinhan häntä äänestänytkin edellisissä vaaleissa. Kun olen nyt noin vuoden ajan toiminut freelance toimittajana, niin ehdotin Eija-Riitalle tapaamista haastattelun merkeissä. Tämän haastattelun, joka ei siis ole mikään vaalimainos, tulette tai ette tule näkemään lähiaikoina lehdissä joihin olen viime aikoina kirjoitellut,

Tämän kirjoitukseni alullepanevana voimana oli kun pyörittelin mielessäni Juhani Sjöblomin noin 10 vuoden takaista yhteydenottoa minuun, ja minkälaisen perhosefektin omalla osallani se on saanut aikaan. Itse olen hyvin iloinen, että aktiviuduttuani politiikassa olen saannut henkilökohtaisella tasolla tavata kaikkia ehdokkaitani, Istuvaa presidenttiä myöten.

 

PS. Mikäli kirjoituksessa on kovasti kirjoitusvirheitä, niin se johtuu siitä, että ensimmäistä kertaa kirjoitan blogia Android laitteella Bluetooth näppäimistöineen ilman suomenkielistä oikolukua.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Joskus muinoin solvattiin kommunisteja siitä, että pitivät puoluetta uskontona. Mutta nykyään voidaan samaa ajatella Kokoomuslaisista. :/

Mun mielestä on ikävää, että joku Kokoomus voi tuhota yksityisen terveydenhuollon ja myrkyttää meidät RoundUp-maissilla, ja sitten mietitään pyörätietä Tuusulassa.

Kalle Maurola

Kunnallisvaaleissa on varmasti tärkeämpänä teemana pyörätie kuin maissintuotanto. Käsittääkseni Kokoomus ei ole tuhoamassa yksityistä terveydenhuoltoa sen enempää kuin julkistakaan. Kyse on siitä kummalla tavalla on tapauskohtaisesti kustannustehokkaasti palvelut tuottaa.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Niinhän se on. Sen takia en ymmärrä, miten oma ranta vs. pyörätie voi aiheuttaa heräämisen. Taikka että jonkun kunnallispoliittisen päätöksen takia täytyy säilyttää puolueuskollisuus. Puolueita voi myös kilpailuttaa.

Kustannustehokkuuden ei pitäisi olla ainoa arvo. Henkilökunnan jaksamisen pitäisi olla tärkeämpää.

Kalle Maurola Vastaus kommenttiin #3

Kirjoituksesta selvinnee, että kyseessä oli Kokoomuksen ja Juhanin kiinnostuksesta aiheeseen, joka ei muita tuntunut kiinnostavan.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La Vastaus kommenttiin #4

Jos ne muut olivat pyörätien kannalla.

Kalle Maurola Vastaus kommenttiin #5

Yksityisen ranta alueen puolustamisen takana oli valtuuston enemmistö, joten demokratia toteutui.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La Vastaus kommenttiin #6

Niinhän siinä Tuusulassa demokratia toteutui, mutta ei-tuusulalaiset kansanedustajat tuskin olivat asiasta kiinnostuneita, koska Tuusulan valtuusto pystyi asian itsekin hoitamaan tai sitten jotkut ehdokkaat olivat pyörätien kannalla.

Joten ihmettelen, miten voi puolue tehdä suuren vaikutuksen, jos kyseessä on tuusulalainen pyörätie. Tärkeämpää varmasti on esim. valtion velan ottaminen tai ottamatta jättäminen, tai mistä sellainen otetaan, tai mihin velka käytetään.

Kalle Maurola

Tuo rantatonttimme ja sen ryöstöaikeet oli vain yksi osa kirjoitustani, miksi takerrut siihen? Koska itselläsi ei ole rantatonttia? Tästä syystä ainakin valtuustomme vasen laita on ollut asian kimpussa vuosikausia. Itselläni on rantaa taloyhtiön kautta Tuusulassa ja ihan omaa mökkirantaa Heinolassa. Kummallekkaan rannalle en halua satunnaisia ohikulkijoita sotkemaan paikkoja ja viettämään aikaansa.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Teitkö kysymyksen minulle? ei näytä siltä, että se olisi vastaus minun kommentteihini. Oletan että teit.:)

En tosiaan takerru tonttiinne. Takerrun siihen, että jos kunnallispolitiikassa tapahtuu itselle edullinen asia niin miten se tekee jostain puolueesta suitsutuksen kohteen. Suomessa on tärkeämpiäkin asioita kuin rantatontit.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Lisään vielä sen verran, että en tunne Tuusulaa (enkä myöskään Heinolaa), joten en osaa sanoa omaa mielipidettäni, olisiko pyörätie ollut tarpeen. Toivottavasti sellainen tuli sellaiseen paikkaan, jossa se hyödyttää mahdollisimman monia, eikä aiheuta kenellekään ongelmia.

Käyttäjän KalleMaurola kuva
Kalle Maurola

Kovasti suurella itsevarmuudella ja uholla olit ainakin kahdenkeskisissä (ja osin yleisissäkin, mutta jotka moderoin pois väärän foorumin vuoksi) FB keskusteluissamme puolustamassa yksityisen maaomaisuuden pakkolunastamista, vaikka nyt tunnustat, että et koko Tuusulan tilanteesta tiedä mitään. Sen serran voin valaista, että vieressä menee 2 pyörätietä, niin en oikein näe syytä kolmannelle. Mutta kuten usein olen huomannut, niin vasemman laidan näkemys on, että jos jollakin on jotakin enemmän, niin pois se häneltä otettakoon. Vaikka olisi siitä perse ruvella maksanut. Tämänkaltainen yhteiskuntajärjestelmä sotii omia moraalikäsityksiäni vastaan. Over and out!

Susanna Kaukinen

Ei oo kovin vahvaa toimintaa sulta, että käyt poistamassa tekstit ja asetat keskustelijalle porttikiellon blogiin.

Toivisin omalta osaltani hieman jatkossa avoimuutta keskusteluun, ellet sitten ajattele että tämä nykyinen suomalainen kabinettipäättäminen missä kansan turpa tukitaan on jotenkin sivistyneen demokratian merkki.

Kalle Maurola

Tältä Usarin keskustelupalstalta en ole poistanut yhtään postausta. Poistamani kommentit olivat minun ja Ninan yhteisen työnantajan Facebook sivulta, jonka valvojana toimin. Mielestäni keskustelu käytiin aivan väärällä foorumilla. Lisäksi em. roskapostaus työnantajan sivulla on hyvin epälojaalia toimintaa työnantajaa kohtaan. Blokkasin Ninan ulos tästä blogistani, koska homma rupesi menemään jankuttamiseen eikä tuonnut yhtään järkevää sisältöä keskusteluun.

Susanna Kaukinen

Mun mielestä on myös erittäin paksua paksua oikeistolaiselta syyttää vasemmistolaisia omaisuuden kahmimisesta, joka on nimenomaan oikeistolaisten perisynti niin tässä maassa kuin sen ulkopuolellakin.

Pankkiirit ja kapitalistit voi paksusti ja kreikkalaiset ei saa edes sen vertaa terveydenhoitoa, ettei rintasyöpä kasvaisi rinnasta läpi.

Kalle Maurola

Omaisuuden kahmimisesta tulee nyt ensimmäiseksi mieleen Stalinin toimet Ukrainassa 1930 luvulla. Ja kannattaa pitää mielessä, että kaikki viime vuosisadan nälänhädät on koettu sosialistisissa valtioissa, tai sellaisten aiheuttamana.

Toimituksen poiminnat