KalleMaurola

Ilmastodirektiivejä ja isoäitiyttä

  • Pitäaikaisin suomalais meppi!
    Pitäaikaisin suomalais meppi!

  

Eija-Riitta Korhola, jos kuka, tietää mitä on europarlamentaarikon työ. Hän on toiminut Suomen europarlamentaarikkona jo vuodesta 1999 saakka. Hän on täten ollut Suomen pitkäaikaisin meppi. Tapasin tämän viehättävän kevään vaalien ehdokkaan viehättävässä ympäristössä Riihimäen lasimuseolla.

 

Eija-Riitta on meppinä profiloitunut ilmasto- ja päästöasioiden lisäksi myös ihmisoikeuksien puolestapuhujana. Tällä hetkellä häntä työllistää lentoliikenteen päästökauppa, joka uhkaa aiheuttaa kauppasotia eurooppalaisen lentoliikenteen kiusaksi. Päästökaupan parissa hän on työskennellyt koko järjestelmän alusta lähtien ja tullut vähitellen hyvin kriittiseksi. Koska päästökauppa ei ole globaalisti voimassa, niin eurooppalainen, maailman puhtain teollisuustuotanto kärsii kysynnän siirtyessä maihin, joissa päästörajoitukset ovat lähes olemattomat - ja hinnat täten halvemmat. Tämä vaikuttaa kielteisesti koko maapallon kasvihuonepäästöihin ja heikentää myös eurooppalaisen teollisuuden kilpailukykyä, jossa päästöt tuotantotonnia kohden ovat kuitenkin noin kolmannes verrattuna esimerkiksi aasian kehittyvien maiden vastaaviin. Eija-Riitan mielestä vain riittävän globaali sopimus, joka kattaisi vähintäänkin kaikki G20 –maat, tekee ilmastotoimet järkeviksi. Järjestelmän tulisi palkita puhtainta tuotantoa, eikä rangaista sitä, niin kuin nyt käytännössä tapahtuu. “Mahdollisimman puhdas tuotanto, missä se sitten tapahtuisikin, olisi ainut reilu ilmastopolitiikan kriteeri.”

 

Uusiutuvan energian (aurinko- ja tuulienergia) suhteen Eija-Riitalla on selkeä ja johdonmukainen kanta: uusiutuva energia ei saa maksaa mitä hyvänsä, sen pitää olla järkevää. Euroopasssa on liian suurilla tukijärjestelmillä kasvatettu uusiutuvan energian muodollista kapasiteettia, jota on esimerkiksi Saksassa noin puolet energian tuotannosta. Todellinen saatu sähköenergia on noin 15%, ja varavoiman tarve on lisännyt merkittävästi hiilivoimaa. Tämän vuoksi Saksan energiantuotannon hiilidioksidipäästöt ovat kasvaneet niin, että ne ovat nyt vuoden 1990 tasolla.

 

Eu:n laajentumisessa tulisi olla maltillinen linja, jäsenyyskriteereistä ei pidä tinkiä. Hänen mielestään ajoitusvirhe voi pilata hyvän tarkoituksen. Esimerkiksi aikoinaan Bulgarian ja Romanian jäsenäänestyksissä hän äänesti vastaan, koska ne eivät olleet laittaneet romanivähemmistöjensä ongelmia kuntoon. “Ehkä näistä ajoista on nyt otettu jotain opiksi, kun seuraukset on nähty."

 

Naisten oikeuksien suhteen Eija-Riitta on ollut paljon tekemisissä EU:n ulkopoliittisiin linjauksiin liittyvissä asioissa. Hän on ollut myös mukana tekemässä kiireellisiä ulkopoliittisia ihmisoikeuksiin liittyviä päätöslauselmia, jotka ovat parlamentille merkittävä vaikuttamisväline. “Ideana ei ole puuttua muiden maiden sisäisiin asioihin, vaan muistuttaa näitä maita niistä ihmisoikeussopimuksista, jotka ne ovat itse allekirjoittaneet.” Usein naiset ovat sellainen ryhmä, joka joutuu vähemmistöjen ohella kärsimään niissä maissa, joissa ihmisoikeustilanne on heikko.

 

Eija-Riitan elämässä tapahtui suuri muutos viime heinäkuussa, kun hänestä tuli isoäiti. Se on hänelle erittäin iso asia. Tämä pieni ihminen tekee hänelle tulevaisuuden valtavan konkreettiseksi ja antaa tulevaisuudelle kasvot. Suomessa ollessaan Eija-Riitta pyrkii antamaan lapsenlapselleen mahdollisimman paljon vapaa-aikaa ja työntelee häntä ylpeänä rattaissa pitkin kaupunkia. Tyttö osaa kuulemma jo laulaa mukana, vieläpä oikeassa sävellajissa!

 

Suomessa ollessaan Eija-Riitta viettää Raaseporin torpassaan ihanaa maalaiselämää, joka on tehnyt tutuksi niin metsätyöt moottorisahalla kuin käymälän tyhjennyksetkin. Toisaalta kaupunkilaiselämä Helsingin kantakaupungissa tuo kaivattua vaihtelua. “Vaalikeväänä vapaa-aika on tosin tiukassa kun on syytä kiertää ympäri Suomea”, Eija-Riitta toteaa.

 

Toivotaan Eija-Riitta Korholalle vaalimenestystä kevään EU-vaaleissa. Suomi tarvitsee oman edunvartijan, joka kykenee toimimaan ja ajattelemaan myös globaalisti.

 

Kalle Maurola

(Kirjoitus on alunperin julkaistu Letterbox Mediat Oy:n lehdissä www.letterbox.f)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

"Uusiutuvan energian (aurinko- ja tuulienergia) suhteen Eija-Riitalla on selkeä ja johdonmukainen kanta: uusiutuva energia ei saa maksaa mitä hyvänsä, sen pitää olla järkevää." Korholalla on oma asiallinen mielipide joka pitää ottaa meilläkin huomioon. Nyt politiikot ei uskalla ottaa kantaa esim. tuulivoiman villiin rakentamisvimmaan ja ovat hiljaa..pää pensaassa.
Energiapolitiikka pitäisi suunnitella todellisten ympäristövaikutusten ja kustannusten perusteella. Tuulivoima soveltuu Suomen oloissa lähinnä pienimuotoiseen tuotantoon siellä minne sähköverkko ei yllä, laajaan energiantuotantoon se on liian kallista ja myös ympäristöhaitat kuten lintukuolemat ja maisemanpilaus ovat merkittäviä.
Tuulivoima rakentuu veronmaksajien harteille ja rasittaa talouttamme koko käyttöikänsä. Englantilaiset ovat saaneet tarpeekseen niistä kannattamattomista tuki muodoista joita EU.n myötä on meillekkin tullut. Cameronhan sanoi hyvin selvästi mitä mieltä hän on siitä "Green crap" politiikasta ja ilmaston suojelusta tuulivoimaloilla, -valtion tuella pystyssä pidettävältä tuulisähkö rahastuksesta. Kyllä arkitodellisuuteen olisi meilläkin jo aika herätä.
Unelmat on unelmia.
Energiamarkkinavirasto on nyt maksanut viimeiset erät viime vuoden tuulivoimatuista. Tuuliwatti Oy:n osalta viime vuosi meni seuraavasti.
Yhtiö tuotti tuulisähköä noin 188GWh, sen myynnistä yhtiö sai myyntituloja noin 7,7Milj. euroa, veronmaksajat tukivat toimintaa noin 12Milj.Euron avustuksella. Loistavaa LIIKETOIMINTAA!
Viime viikon Talouselämä lehdessä STY:n puheenjohtaja ja Tuuliwatin toimitusjohtaja kertoo, että sähkö on nykyisin halpaa, koska on tuulivoimaa. Sähköhän olisi ilmaista, jos verovaroista maksettaisiin kaikkien sähkölaskut.
Eikä ilmaston puhdistusta tuulivoimaloilla ole kukaan järkevä tutkija millään pystynyt todentamaan.
Ydinvoimala on uusiutuvalla energialla sähköä tuottava laitos, tuottaa sen minkä lupaa eikä tuulet ja tuiskut häiritse tuotantoa.
Voitaisiinko jo saada ohjelmaan mukaan realismia energiapolitiikasta, tuontantoluvut, kustannukset, ympäristövaikutukset,- tuulivoimaloidenkin pimeäpuoli haittoineen esille.
Helsinkin ympärillehän on tuulivoiman ylivoimaisesti suurimmasta kannatuksesta huolimatta syntynyt 100km säteellä alue ilman yhtään tuulivoimalaa. (haittojen takia) Nyt ei kannattajat (YIMBY) saa tuulivoimaloita naapurikseen vaan ne pakolla rakennetaan NIMBY henkilöiden elinpiiriin.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Olen lukenut Eija-Riitta Korholan kaikki blogit viime vuosilta ja kaikissa hän on erittäin linjakas ja asiallinen. Hän perustelee asiansa selvillä argumenteilla, joita on vaikeata kyseenalaistaa. Varsinkin ympäristöasioissa ylivoimainen kollegoihinsa verrattuna; älykkään ihmisen älykästä pohdintaa. Täältä ääni EU-vaaleissa.

Toimituksen poiminnat