KalleMaurola

Tarkastelussa Johan Bäckman

  

Viime vuosina meitä suomalaisia on hämmästyttänyt milloin mistäkin asiasta julkisuuteen ponnahtanut dosentti Johan Bäckman. Hän on “ansioitunut” Suomen ja Venäjän välisten lapsiasioiden kiistoissa puolustamalla järjestelmällisesti aina Venäläistä osapuolta. Avioerot ja lasten huoltajuus eivät ole helppoja asioita. Etenkään kun osapuolina ovat eri maiden kansalaiset. Mutta Johan on näissä tilanteissa aina järjestelmällisesti valinnut oman puolensa. Venäjän.

 

Bäckmanin omasta historiasta löytyy hävitty huoltajuuskiista venäläisen naisen ja hänen itsensä välillä. Kukaties tämä raastava tilanne on saanut Bäckmanissa aikaan posttraumaattisen tunnereaktion, jota hän pyrkii korjaamaan arvostelemalla suomalaista viranomaismenettelyä ja oikeuskäytäntöä.

 

Viimeisimpänä medianäkyvyytenä oli Ylen TV-2 kanavalla järjestetty Venäjä-Ukraina ilta. Kyseiseen tapahtumaan Bäckman oli saanut vedettyä mukaansa SAFKAN, eli jonkinlaisen antifasistisen komitean aktiiveja. Näistä kellokkaista surkuhupaisin oli jonkinlaisena kiinteistövälittäjänä esiintynyt Antti Kurhinen. Miehen aikaisemmista saavutuksista mainittakoon omien ja silloisen vaimonsa häpykarvojen kauppaaminen huuto.net sivustolla. Kun mainittu sivusto poisti Kurhisen ilmoituksen epäasiallisena, niin tämä arjen ja juhlan sankari ilmoitti asianajajansa ottavan yhteyttä sivuston vastuullisiin tahoihin. Omaan kokemusmaailmaani perustuen uskallan väittää, että “omaan” asianajajaansa vetoavat persoonat ovat juurikin niitä, jotka hakeavat apua oikeusaputoimistosta.

 

Mutta takaisin Johaniin. Hän on mm. Facebookissa julistanut, että enemmistö Suomen kansasta vastustaa EU jäsenyyttä. Tämä väite asettuu hieman kyseenalaiseen valoon jos sitä peilataan Bäckmanin poliittiseen menestykseen. Viime kunnallisvaaleissa Johan sai suuressa Espoon kaupungissa “huomattavan” 43 kappaleen äänisaaliin. Kaksi vuotta aikaisemmin hän sai Uudenmaan vaalipiiristä eduskuntavaaleissa jopa 554 ääntä. Hänen kellokkaisiin kuuluva jo aiemmin mainittu “tositeevee ammattilainen" Antti “Tsaari” Kurhinen sai viime eduskuntavaaleissa Piraattipuolueen ehdokkaana jopa 52 ääntä. Puhumattakaan Johanin lähipiiriin lukeutuvasta Juha Molarista, jonka äänisaalis eduskuntavaaleissa oli 10 ääntä.

 

Bäckmanin ansioihin myöskin luettakoon EU:n jäsenvaltion Viron hallituksen nimittely apartheid hallinnoksi. Virossa on olemassa huomattava Venäläisvähemmistö, mutta heidän olemassaolonsa Virossa perustuu Neuvostoliiton aikaisiin väestönsiirtoihin. Viron neuvostomiehityksen aikana virolaiset itse olivat toisen luokan kansalaisia ja esimerkiksi maan oman lipun hallussapito oli rangaistava teko. Jos Bäckman kokee Virossa olevan fasistisen apartheid hallinnon, niin hänen tulisi peilata tilannetta esimerkiksi Venäjään. Venäjällä on opposition lehdistö tukahdutettu, toimittajia surmattu, ja kansainvälisen mittapuun mukaan Venäjän lehdistönvapaus on ala-arvoisella tasolla.

 

Monessa muussa maassa Johan Bäckman olisi saanut tuomion maanpetoksellisesta toiminnasta. Joissakin maissa tuomio olisi ollut kuolema kivittämällä, mutta länsimaisen demokratian tunnustavissa maissa kyseeseen olisi tullut kenties vankeustuomio.

 

Mutta mikä ajaa Johanin tämänkaltaiseen toimintaan? Oma näkemykseni on, että hän kokee jonkinasteista Napoleon kompleksia. Hänellä on suhteidensa ansiosta takanaan Venäläisen agitaation parhaimmisto ja jopa paikka virallisena vaalitarkkailijana Krimin niemimaalla. Huomioitava seikka on, että murskaenemmistön “vaaleissa” haalinut hahmo sai edellisissä vaaleissa 4% kannatuksen. Lisäksi vaaliuurnat olivat läpinäkyviä ja ainoana äänestysvaihtoehtona oli irtautuminen Ukrainasta.

 

Venäjällä Bäckman nauttii suurta kansansuosiota, koska nationalistiset voimat ja suurvalta-ajattelu ovat nostaneet päätään naapurimaassame. Mutta puhuttaessa Suomesta Johanin Venäjällä saama nationalistien suosio ei ole relevanttia. Suomessa oikeusvaltiona poliitikkojen päätäntävalta ja kansan antama mandaatti mitataan säännöllisesti äänestämällä. Näissä äänestyksissä Bäckmanin kannatus on ollut likimain naurettavalla tasolla. Itse sain huokealla vaalikampanjalla Tuusula nimisessä pikkukunnassa yli kaksinkertaisen äänimäärän, mitä Johan sai Espoossa. Ja Bäckmanin tunnettuus on lähtökohtaisesti aivan eri tasolla kuin omani, mutta kyse lieneekin siitä mitä tunnettuus pitää sisällään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Kiitos, todella hyvä analyysi Räikkö räähkästä.

Käyttäjän jooel kuva
Jooel Jaakkola

Mielestäni J. Bäckmanin tulisi saada kirjoittaa esimerkiksi tänne US:een mikäli ei rikkoisi sääntöjä. Sääntöjen rikkomisen raja sinänsä on hiuksenhieno. Bäckmanin kirjoitukset olisivat joka tapauksessa mitä parhain testi sananvapauden mittaamiseen Suomessa ja tälläkin palstalla.

Omasta mielestäni Venäjän media ei ole kovinkaan avomielinen toisinajattelijoita kohtaan, mutta onko meidän?

Jos olisin US:n toimituksessa, yrittäisin aktiivisesti saada Johan Bäckmania kirjoittamaan Puheenvuoroon. Ainoastaan vuosi takaperin keskustelu oli vilkkaampaa. Luulen, että se johtuu konsensuhakuisesta, mitäänsanomattomasta värikkäiden, vaihtoehtoisteorioita esittävien kirjoittajien mitätöimisestä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Sinulle tiedoksi että joitakin vuosia sitten Johan Bäckman oli hyvinkin aktiivinen kirjoittaja US-puheenvuorossa. Joutui vain ylläpidon bannaamaksi rikottuaan sääntöjä toistuvasti.

Käyttäjän KalleMaurola kuva
Kalle Maurola

Toki Johanin tulisi saada esiintyä myöskin tällä areenalla, mutta uskon, että Usarin tekemät bannaukset eivät ole tehty aivan heppoisin perustein. Mutta summasummarum: mielelläni täällä vaihtaisin sanasen Johanin kanssa, mutta jos hänen performanssinsa ovat bannattuja, niin minä en asialle voi mitään...

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Ihan mielenkiintoinen. Tuntuu kun kaverit olisi ihan nousseet jostain historian haudasta. Kyllä tämä kriisi on syönyt suomalaisten luottamusta venäjään. Enkä tarloita tätä netti porukkaa. Tänne valikoituuu oma touhukas joukkonsa aikaa kuluttamaan.
Antti kyllä esiintyi ihan fiksusti. Tuskin Johan hänestä mitään safkalaista saa.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Kansalaisaktivisti Johan Bäckman on päätynyt, "kehittynyt", nykyiselleen tavalla, jota en tiedä enkä käsitä. Hänen isänsä oli Hartwall-yhtiön toimitusjohtaja ja hyvin varakas mies. Johan Bäckman lienee myös sanalla sanoen rikas. Isäsuhde voi selittää hänen käyttäytymistään tai sitten ei.

Hesarissa oli pari vuotta sitten laaja artikkeli, mikä sisälsi luettelomaisesti esitettynä John Bäckmanin tekemät rikosilmoitukset ja osan tulokset. Niitä oli todella paljon. Harva taisi olla päättynyt suotuisasti Bäckmanin kannalta. Yksi ilmoituksista oli hyvin erikoinen. Bäckman on ollut naimisissa venäläisen kanssa ja heillä on yksi tytär. Äiti on tyttärineen ilmeisesti Italiassa. Bäckman yrittää saada tytärtä itselleen.

Mielenkiintoista oli, että Hesarissa ei ollut mitään toimituksellista kirjoitusta tahi kannanottoa Bäckmanista. Puuttuiko Hesarilta uskallus? Bäckmanillahan on ollut tapana haastaa oikeuteen toisinajattelijat.

Hesari sai juuri nyt oikeudesta sille myönteisen päätöksen, että lehdelle poliisin pitää luovuttaa noin suurin piirtein kaikki aineisto Bäckmanista tehdyistä ilmoituksista ja kaiketi myös hänen tekemistään. Saapa nähdä saako Hesari tuosta aikaan mitään juttua. Ainakin jutun lukevat Hesarin juristit ällästikun kanssa ennen julkaisemista.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

YLE ryssi Venäjä-illan kokoonpanon valinnasssa ja aiheutti enemmänkin kielteisyyttä Venäjää ja venäläisyyttä kohtaan; häpykarvakauppias Kurhinen, latvialainen sivari, puppugeneraattori Batman, Trotskiklooni Hyrskylahti Eugenia "Jori" jotakin safkaa Porista. Päätoimittaja Gusatinskykin heitti pyyhkeen kehiin jo varhaisessa vaiheessa ja vain Kopylova jaksoi yrittää otella mölyapinalaumaa vastaan. Sen tiedän, että Gusatinskyllä olisi ollut asiaa, mutta jo ilme kertoi; ei tänään ja ajatteli varmaan mielessään, ettekö te saatanan tunarit löydä vapaassa maassa parempia keskustelijoita ohjelmiinne.
Vaikka syvä halveksuntani Venäjää kohtaan (poislukien ruohonjuuritaso) on huomattavasti lientynyt, nyt olen sitä mieltä , ettei viisumivapautta koskaan maittemme välille ja kiiruusti vaan suuntaamaan ponnisteluja länteen päin riippuvuuden vähentämiseksi maailman syöväksi mainitusta manipulaation mestarista.
ps Olisipa se viekas valloittaja USA pysynyt vain siellä rapakon takana, niin meillä kulkisi kaasuputki pohjois-eteläsuunnassa, puolet jäänmurtajista olisi vakituisesti Jäämerellä, Hans Välimäki tekisi kuningasravuista gourmeeta ja Aunuksen karjalassa olisi Euroopan suosituin runoviikko.

Pekka Iiskonmaki

''Bäckmanin omasta historiasta löytyy hävitty huoltajuuskiista venäläisen naisen ja hänen itsensä välillä. Kukaties tämä raastava tilanne on saanut Bäckmanissa aikaan posttraumaattisen tunnereaktion''

Tuo on hyvin inhimillinen tekijä. Useasti koettu vääryys johtaa katkeruuteen ja kostonkierteeseen.

Suomessa ei ole tutkittu 90 -luvun laman yrittäjien katkeruuden purkua yhteiskuntaan. Onko tämä talouden surkea tila sen hedelmä?

Käyttäjän KalleMaurola kuva
Kalle Maurola

Pekka, itseasiassa ensi syksynä ystäväni väittelee aiheesta Helsingin yliopistolla. Väitöskirjassa perehdytään mm. 90-luvun laman vaikutuksesta konkurssiyrittäjiin perheineen ja nimenomaan eettisestä näkökulmasta.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

"Omaan kokemusmaailmaani perustuen uskallan väittää, että “omaan” asianajajaansa vetoavat persoonat ovat juurikin niitä, jotka hakeavat apua oikeusaputoimistosta"
Asianajajien ,lakimiesten jne.palkkiot 300 euron h.360 eteenpäin onkin ns.tavallisen ihmisen hankala "oikeutta "saada.Varattomalla onkin siis lainmukainen,LAINMUKAINEN oikeus saada jotakin oikeusapua,monasti itsestään riippumattomiin "selvityksiin"

Lastensuojelun kohdalla turha toimi useimmiten koska laki 2008 jo poisti perheiden oikeudet kokonaan.Lapsilla tehtävä huosta bisnes onkin levinnyt kuin kulovalkea Suomessa.

Miehen arvomaailma ja toisten ihmisten "arvostus"tuli juuri tässä esiin.Kokoomuslainenko kirjoittaa..Oikeuslaitos ja oikeuden jakaminen Suomessa on kiinni siitä kuka oikeutta hakee ja kuka tuomioita jakelee.

Lastensuojelussa ei oikeuden kanssa ole mitään tekemistä.Sananvapaus on myös se,josta Suomi on saanut eniten (perhesuoja ja lasten oikeudet,niiden laiminlyönti )eniten sanktioita.Oikeuden jakaminen on niiden käsissä keiden etua ajetaan.

Suomessa on tuhansia perheitä joilta on mennyt rahat,koti,työpaikka,mielenterveys,traumatisoituneita vanhempia,lapsia,itsemurhia(joka kolmas huostatuista tekee itsemurhan)syrjäytyneitä/syrjäytettyjä jne.Huostabisnes ,veronmaksajien rahoittamana ja valtion tukema siis,tuottaa hienot voitot firmoille siihen sijoittaneille.Ulkomaalaiset ovat tämän rahasammon löytäneet aikoja sitten.

Totuus on tarua ihmeellisempää,ei median totuus jota säädellään vaan elävien ihmisten arkielämä Suomessa 2014

Ruokajonoissa,leipäjonoissa joita ei muissa pohjoismaissa olekkaan,vaeltaa perheellisiä,lapsia vanhuksia..

Käyttäjän KalleMaurola kuva
Kalle Maurola

Lainaus kirjoituksestani: "Omaan kokemusmaailmaani perustuen uskallan väittää, että “omaan” asianajajaansa vetoavat persoonat ovat juurikin niitä, jotka hakeavat apua oikeusaputoimistosta"
Tällä en suinkaan halua ymmärrettävän, että tahtoisin rajoittaa ihmisten oikeutta maksuttomaan oikeusapuun. Tarkoitin sitä, että roskalehden sivuilla on mukavaa varmaan kertoa, että "asianajajani" hoitaa tätä ja tota. Itse joutunen turvautumaan eräässä riita-asiassa juristin apuun, mutta en vielä edes tiedä kuka tämä mahdollisesti olisi. Ja mieleenikään ei tulisi puhua "omasta asianajajasta". Niitä omia, kun on aika vähän Suomessa.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Aika iso osa Bäckman-keskustelusta liittyy siihen että miehen ei pitäisi antaa puhua lainkaan.

Pidän toki miestä höyrähtäneenä, mutta miksei sananvapaus koskisi häntä? Usein näet nimenomaan omaa sananvapauttaan peräävät näyttäytyvät ankarimpina sananvapauden kiistäjinä, kun kyse on Bäckmanista ja hänen kaltaisistaan.

Nähdäkseni tämä liittyy melkeinpä sairaalloiseen suomalaiskansalliseen harhaan siitä, että on vain yksi totuus, ja kaikki tuosta virallisesta, yleiseksi koetusta totuudesta poikkeava nähdään valheeksi, joka pitäisi vaientaa.

Se on sitten aivan eri asia, että Bäckmanin esiintymistapa vahvistaa näiden yhden totuuden saarnaajien maailmankuvaa varsinkin suhteessa Venäjään. Mutta jos miehen puheista karsitaan pahimmat ylilyönnit, unohdetaan esiintymistapa, persoona ja ulkoiset seikat ja otetaan vain asia asiana, hänen puheissaan on paljon sellaista, mitä Suomen yksipuolisen valtamediauutisoinnin varassa olevan kansan pitäisi todellakin kuunnella. Asiallinen keskustelu aiheen siitä puolesta on näet lähes täysin vaiennettu tässä sananvapauden luvatussa maassa...

Seppo Hildén

" Mutta jos miehen puheista karsitaan pahimmat ylilyönnit, unohdetaan esiintymistapa, persoona ja ulkoiset seikat ja otetaan vain asia asiana, hänen puheissaan on paljon sellaista, mitä Suomen yksipuolisen valtamediauutisoinnin varassa olevan kansan pitäisi todellakin kuunnella."

Käypä Andersson lukasemassa Bäckmanin puheita ja mielipiteitä hänen omasta blogistaan:

http://kohudosentti.blogspot.fi/

ja tule sen jälkeen kertomaan, seisotko vielä tuon edellä esittämäsi takana.

heh.

Käyttäjän KalleMaurola kuva
Kalle Maurola

Minä en tietenkään olisi rajoittamassa Johanin sananvapautta. Tässä blogissani pyrin tuomaan esille hänen toimintaansa ja sitä kautta herättää keskustelua hänen mahdollisista motiiveista. Ja lisäksi olihan se aika hupaisaakin kirjoittaa tämänkaltaisesta ukkelista. Hän on tämän päivän Pekka Siitoin, mutta sillä erotuksella, että Pekkaa ei oikeasti kukaan ottanut tosissaan. Bäckman otetaan Venäjällä tosissaan, koska siellä on tilausta tämänkaltaiselle äärinationalistiselle liikehdinnälle.Juurikin tämä Bäckmanin esiintyminen Venäjällä "Suomi asiantuntijana" on huolestuttavaa.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Aimo Remes: "Paljossa puheessa on pakko olla tottakin siteeksi."

Onko? Tuo on täysin Göbbelsin käsikirjasta: Hieman ehkä touutta tai sitten pelkää liioittelua ja loput suoraa skeidaa. Siihen ihmiset uskovat. Onko näin? Ei kai ystävämme kansalaisaktivisti dosentti Juhan Bäckman tuollaiseen syyllistyisi. Ei vaan Bäckman kirjoittaa aina niin totta kuin osaa ja tietää. Hän on siis Anneli Jäätteenmäen uskollinen seuraaja.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Pakinoitsija Olli mietelausessaan: "Hän puhui tuhat sanaa, mutta oliko siinä yhtään asiaa?"

Toimituksen poiminnat