KalleMaurola

Hyvitysmaksu, hyvitys mistä?

  • Auringonlasku Kerisalossa
    Auringonlasku Kerisalossa

Kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki on puuhaamassa tekijänoikeusjärjestöille hyvitysmaksun ulottamista tietokoneisiin, muistikortteihin ja älypuhelimiin.


Tämä tarkoittaa mm. sitä, että minä valokuvauksen harrastajana joudun maksamaan Teostolle hyvitysmaksua muistikortista, jolle kuvaan muotokuvia, maisemia, lasten synttäreitä, asetelmia tai lintuja. Tälle ei todellakaan ole mitään perusteita. Jo nyt joudun harrastuksestani maksamaan tekijänoikeusjärjestöille, koska vuoden alusta lukien maksun piiriin tulivat ulkoiset kovalevyasemat, ja valokuvauksen harrastajilla on usein muodostunut käytännöksi siirtää valokuvat muistikortilta suoraan ulkoiselle levyasemalle. Eli maksu täysin ulkopuoliselle järjestölle olisi tässä tapauksessa kaksinkertainen! Tätä maksua ei voi perustella millään muulla kuin suunnattoman röyhkeällä ahneudella.
Arhinmäen puuhailu sotii myös vasemmistoliiton vaaliohjelman kohtaa 11 vastaan. http://www.vasemmisto.fi/politiikka/ohjelmat/1467.html Paavo lienee myynyt aatteensa lobbareille.

Ylipäätänsä koko hyvitysmaksujärjestelmä on veron kaltaisena maksuna hyvin kyseenalainen, koska maksun kerääjänä on yksittäinen edunvalvontajärjestö. Vastaavasti minulla pitäisi olla mahdollisuus periä maksua hypoteettiselle "valokuvauksenharrastajien tekijänoikeusjärjestölle". Maksu voitaisiin periä esimerkiksi näin alkajaisiksi laajakaistayhteyksistä. Nimittäin mm. sosiaalisiin medioihin lähettämäni valokuvat ovat helposti netin käyttäjien kopioitavissa. Maksu voisi olla vaikka 0,10 euroa kuukaudessa per alkava 10 Mbit/s. Kuulostaako kohtuulliselta?

 Ohessa on viime kesänä Joroisten Kerisalossa ottamani valokuva. En pysty keksimään mitään perustetta sille, että kyseisen kuvan kuvauskalustosta tulisi suorittaa Teostolle yhtään mitään maksuja.

 Käytännössä hyvitysmaksu on jo johtanut esimerkiksi tyhjien CD ja DVD levyjen kohdalla siihen, että tavarat tilataan toisista EU maista ja arvonlisävero näistä menee Suomelta sivu suun. Nyt ollaan tekemässä samaa karhunpalvelusta myös muiden tallennusmedioiden kohdalla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Eihän siinä ole sinänsä mitään uutta että Sosialistien lempiharrastus on uusien verojen keksiminen...otetaan katos kapitalisteilta rahat pois!

Käyttäjän KalleMaurola kuva
Kalle Maurola

Valtiovallan tehtävä on kerätä veroja, ja se on ihan ok. Mutta jos verotusoikeutta siirretään edunvalvontajärjestöille, niin ollaan hakoteillä. Valtion alv kertymä tulee tämän vuoksi todennäköisesti laskemaan, koska osa käyttäjistä tilaa tallennusmediat muualta EU:sta. Se ei edes ole kovin vaivalloista, jos verrataan esimerkiksi alkoholijuomien tuomiseen Tallinnasta.

Paavo Metsäluoma

"Kaikille sama!!!! (Psst.. Mut mulle vähän enemmän kuin muille)"
(Ruben Stillerin määritelmä kommunismista)

Jouni Nieminen

Pikku Arhinmäki ei edusta sosialismia vaan feodalismia jossa verovouti menee sotilaiden kera kylään ja kerää mukaansa kaiken sen mitä kyläläiset eivät ehdi metsään piilottaa.

Illalla sitten linnassa juhlitaan ja taiteilijat sekä muu sisäpiiri saa palkaksen kultakolikoita kun he tanssivat nuoren linnanherran edessä häntä hauskuuttaen.

Huvittavaa tässä on se että tällä nuorella linnanherralla on persoonallisuushäiriö,hän nimittäin luulee olevansa Robin Hood!

Käyttäjän KalleMaurola kuva
Kalle Maurola

Paavo Arhinmäki kirjoittaa blogissaan: "Hyvitysmaksuissa pitää seurata alati muuttuvaa maailmaa. Hyvitysmaksukertymän vähentyminen on saatava pysäytetyksi ja sen taso uudelleen nousuun. Nopeiden nettiyhteyksien – joita siis käytetään laajamittaisesti tekijänoikeussuojatun sisällön lataamiseen – liittäminen hyvitysmaksujärjestelmään saattaisi olla yksi osa ratkaisua."

Jos hyvitysmaksukertymä vähenee, niin se lienee osoitus siitä, että koko järjestelmä on tullut tiensä päähän. Kyllähän mm. sanomalehtien tilaajamaksutkin vähenevät jatkuvasti, mutta ei sitäkään voida kaataa kuluttajien niskaan. Etenkään sellaisten, jotka eivät palvelua käytä. Vai pitäisikö postilaatikoille määrätä sanomalehtien hyvitysmaksu? Metallisille vähän suurempi kuin muovisille.

Ja jos/kun Paavo viittaa sisällön lataamisella lailliseen materiaaliin, niin siitähän on jo tekijöille maksettu kertaalleen.

Jos kyse taas on piratismista, niin ei voida lähteä siitä, että hyvitysmaksua laajennetaan ennakkokorvaukseksi laittomuuksista. Tai jos näin tehdään, niin piratismi pitäisi legalisoida.

Itselläni on 100 Mbit/s nettiyhteys (ainakin teoriassa noin nopea) jonka bittivirrasta valtaosa on Elisa Viihteen tallennusten katselua. Ei voida mitenkään oikeudenmukaisesti perustella, että tästä pitäisi tekijänoikeusjärjestöille maksaa senttiäkään.

Käyttäjän Json kuva
Jani Jansson

Kasettimaksu, eli hyvitysmaksu kuumentaa tunteita. Usein sitä vastustetaan tavallisen kuluttajan rahastamisena. "Sinä maksat"

"Sinä maksat" on tietenkin mahdoton määrittää. Mutta jos nyt leikitään että pysäytetään aika hetkeksi ja todetaan, että se hyvitysmaksu kuulu laitevalmistajan maksettavaksi.

(Ja kyllä, se siirtyy laitteen hintaan ja siitä edelleen kuluttajan maksettavaksi. Eihän se kuluttajakaan sitä rahaa itse ole painanut, vaan se tulee työnantajalta johon kohdistuu palkannostamispaineita, edelleen työnantajan asiakkaalta nousevina hintoina ja sille asiakkaalle se raha tulee jostain... tätä voi jatkaa loputtomiin, se on niinkuin talouden idea)

Hyvitysmaksu on siis maksu laitevalmistajalle, (tai ehkä myyjälle, koska maksua ei käsittääkseni tarvitse maksaa ellei tuotetta myy) ja sellaisena sitä tulee tarkastella. Jos maksu siirtyy laitteen hintaan sellaisenaan, se on laitetta myyvän valinta. Se tarkoittaa että sama tuote menee yhtä hyvin kaupaksi kalliimmallakin, eli tuote on ollut aiemmin alihintainen elikkäs liian halpa. Jos tuote ei käy kaupaksi kalliimmalla hinnalla joutuu laitevalmistaja (myyjä) tinkimään omasta katteestaan tai tehostamaan tuotantoaan.

No mitä ja miksi sen laitekauppiaan sitten itseasiassa pitää hyvittää?

Tallennukseen ja toistoon tarkoitettu laite itsessään on täysin arvoton. Kun sitä voidaan kaupata mielikuvilla joihin liitetään sisältö mukaan, siitä kehtaa pyytää jo melkoisesti enemmän. Laitevalmistajat ovat siis melkoisessa kiitollisuudenvelassa kaikille sisällöntuottajille.

Vanhan mallin kasettimaksu tämän päivän laitepäivityksin vanhenee jo ennenkuin tulee voimaan. Kierre on loputon ja jos jotain järkeä hommaan halutaan, täytyy tehdä isompia uudistuksia. Sinänsä en näe mitään väärää siinä, että tulonsiirtoa laitemyynnistä sisältöön jossain muodossa tehdään - ainakin niin kauan kun sisällöstä ei osata maksaa.

Kerätyn rahan jakoperusteet pitäisi remontoida myös. Joko kaikille harrastajakuvaajille ja vastaaville "tuottajille" tulisi avata ovet ammattilaisten järjestöihin tai sitten heillä/meillä pitäisi olla oma etujärjestö. Mitä niillä rahoilla sitten tehtäisiin? Käytettäisiinkö ne valokuvauskursseihin, työpajoihin vai ilmaisohjelmistoihin? Tämä jääköön toistaiseksi ilmaan.

Käyttäjän KalleMaurola kuva
Kalle Maurola

Arhinmäen avustaja koittaa selitellä tilannetta parhain päin: http://www.uusisuomi.fi/kulttuuri/118218-vihattu-m...
‎"Hyvitysmaksun laajentaminen on tarkoitettu väliaikaiseksi ratkaisuksi"
Väliaikaisista ratkaisuista tulee ensimmäisenä mieleen "väliaikainen" autovero vuodelta 1958.

Kovin uskottavaa ei ole sekään, että tekijänoikeusteollisuus suostuisi luopumaan saavuttamistaan eduista. Arhinmäki on päinvastoin laajentamassa hyvitysmaksua mm. laajakaistayhteyksiin. Kun hän on mennyt tuota jo väläyttelemään blogissaan, niin tulee mieleen, että hän on sitä jo lobbareille lupaillut.
http://www.paavoarhinmaki.fi/blogi/2011/tekijan-pu...

Vuosi sitten runnottiin hyvitysmaksujen piiriin ulkoiset kovalevyt, kun tallentavien digiboksien kauppa romahti. Mikäli tässä vaiheessa maksu ulotettaisiin "vain" tietokoneisiin ja älypuhelimiin, niin viimeistään vuoden päästä siihen ollaan vaatimassa laajennuksia.

Esiin nousee myös kysymys, miksi minun pitäisi maksaa tekijänoikeusjärjestöille älypuhelimen hankkimisesta? Itselläni on vuoden päivät ollut iPhone. Ainoa musiikki mitä sillä kuuntelen on kotimaisten radioasemien nettilähetykset. Suomessa on erinomaisia paikallisradioita, joiden musiikkitarjonta täyttää mainiosti omat tarpeeni. Jos mahdollista, niin tietokoneen osalta hyvitysmaksuun on vielä vähemmän perusteita.
Tästä ehkä myöhemmin lisää, nyt siirryn radion ääreen kuuntelemaan kotimaista musiikkia.

Risto Tiilikainen

Olen toiminimen takia kirjanpitovelvollinen ja joudun säilyttämään kirjanpidon useita vuosia .
Siis varmuuden vuoksi ja lain nojalla varakopiot ovat tuiki tarpeelliset.
Sen voin tehdä nykyisellään lätyille, koska en ole vielä hankkinut ulkopuolista kovalevytallenninta.
Lätyissähän on jo se käsittämätön maksulisuke. Tosin ostin omat Tallinnasta.

En kyllä näe mitään yhteyttä sille, että jokin taiteilijoiden tekijänoikeusjärjestö saa osuutensa toiminimeni kuluista.
ALV on valtion ottama vero ja sen voi vähentää tuotantotekijänä toiminimen kirjanpidossa kohdassa toimistokulut
Siis verottajakin on ymmärtäväisempi kuin Arhimäen tukema taiteilijoiden Teosto.

Saa nähdä aletaanko kuljetusalan liitoille ja järjestöille tulouttamaan joskus rahojani, koska käytän omaa autoa enkä osta sen alan palveluja. Autoni on kopio taksiautosta.

Toimituksen poiminnat